Çoğumuz çizilen tüm dünya haritasının yüzde yüz doğru olmadığı bilgisini ilk defa duymuyoruz.
Ancak dünyanın şeklinden dolayı düz bir kağıda aktarmanın zorluğunu işin içine girdikten sonra anlayabiliyoruz.

Dünya Haritası Yanıldığımız Önemli Noktalar!


Mercator Projection ile Dünya Haritası

Üç boyutlu cisimleri iki boyuta geçirirken kayıpların olması normal, bu kayıpları hep yükseklik ve derinlik kaybı olarak düşünebilirsiniz ancak burada dünyanın geoit şekli de devreye girince kayıplar sadece bunlarla sınırlı kalmıyor.
En doğru sonuçları almak için küre kullanmak yararlı olsa da hem taşınabilirlik hem de bilimsel çalışmalar adına standart bir harita projeksiyonu belirlenmiştir.
Bu harita projeksiyonuna “Mercator Projection” denir. Ve hala tüm dünyada en çok kullanılan harita budur ve tabi ki fotoğrafta gördüğünüz, bizim de okullarda duvara astığımız haritadır.

Dünya Haritasında Yanıldığımız Önemli Noktalar!

Merkatör Projeksiyonunun Dünya Haritası Hataları

Merkatör Projeksiyonunun büyük hatalarının temel sebebi kutba yakın bölgelerin çok daha büyük gösterilmesi buna rağmen ekvatora yakın bölgelerin çok daha küçük kalmasıdır.
Rusya, Alaska, Avrupa, Grönland gibi yerler kutba yakın olduğu için Brezilya, Afrika, Hindistan, Avusturalya gibi yerlere göre çok daha büyük halde çizilmiştir.
Bu hataların çoğu bizleri şaşırtacak büyük hatalardır ve doğal olarak şüpheleri üzerine çeken bir durumdur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Afrika, Grönland’dan on dört kat büyük olmasına rağmen haritaya göre hemen hemen aynı büyüklükteler.

Brezilya, Alaska’dan yüz ölçümü olarak beş kat büyük olmasına rağmen haritaya bu oran yansımamış.

Rusya’nın haritadaki devasa görüntüsüne rağmen gerçekte Afrika’dan büyük değil.

İskandinav ülkeleri Hindistan’dan yüz ölçümü olarak daha büyük görünüyor ancak Hindistan, üç İskandinav ülkesinin yüz ölçümü toplamından üç kat daha büyük.

Kapanış

Tüm bu hataların sebebini Dünyanın o zamanki bilimsel geriliğinde arayabiliriz ancak siyasi olarak açıklayan da birçok yazı vardır ama doğruluğu kanıtlanmadığı için bilimsel değildir.
Temelinde Rusya’yı büyük göstermek, Afrika’yı gözlerde daha da küçültmek ve İngiltere’yi dünyanın merkezine almak gibi teoriler vardır.

🔖Bilim, uzay, teknoloji, doğa, sağlık, arkeoloji, dünya tarihi, felsefe tabanlı içeriklerle dolu sayfamıza davetlisiniz. 👉 @bilimlebak

Bilimle kalın, bilimle bakın!

İlginizi Çekebilir: İnsanlık Dinozorları Yok Eden Felaketten Kurtulabilir Mi?

Günün Videosu:

Yorum Yapın!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir